Oglaševanje

Večna dilema v kuhinji: gobe prati ali ne? Strokovnjaki razbijajo mite

author
A. G.
20. sep 2025. 12:35
Košara z gobami
Foto: PROFIMEDIA

Odgovor je odvisen predvsem od vrste gob, njihovega izvora in načina priprave.

Oglaševanje

Vprašanje, ali gobe sploh spadajo pod tekočo vodo, deli ljubitelje kuhanja že dolgo. Medtem ko eni prisegajo, da jih nikoli ne smemo prati, drugi brez tega koraka sploh ne začnejo priprave. A tako kot pri številnih drugih kuharskih vprašanjih tudi tukaj ni enega samega pravilnega odgovora, piše portal Punkufer.hr.

Gobe so izjemno hvaležna sestavina: od juh in omak, do pečenih, paniranih ali dušenih različic, vedno se znajdejo na mizi, zlasti jeseni. Njihova posebnost je sposobnost vpijanja arom, zaradi česar se odlično povezujejo z najrazličnejšimi jedmi. Prav ta "spužvasta" narava pa je povzročila dolgo prepričanje, da jih voda pokvari – naj bi postale mehke, vodene in izgubile okus.

Oglaševanje

A sodobni kulinarični testi, ki so jih izvedli znani portali in strokovnjaki, kažejo drugače. Raziskave so pokazale, da se teža gob po kratkem izpiranju skoraj ne spremeni – vpijejo torej veliko manj vode, kot smo verjeli.

Kako torej pravilno očistiti gobe?

Odločitev je v veliki meri odvisna od vrste gob in tega, kako so bile pridelane.

Oglaševanje

Gojene gobe (šampinjoni, portobello ipd.)

Ker rastejo v nadzorovanem okolju, so pogosto že precej čiste. Če ni vidne umazanije, jih je dovolj obrisati s kuhinjsko krpo ali papirnato brisačo. Kadar so bolj umazane, jim kratko izpiranje pod hladno vodo ne bo škodilo – pomembno pa je, da jih nato dobro osušimo.

Divje, gozdne gobe

Ker lahko vsebujejo zemljo, žuželke in mikrobe, jih je smiselno hitro sprati. Najbolje je, da jih pred tem rahlo otremo ali stresamo v vrečki, nato pa na hitro speremo in dobro posušimo.

Oglaševanje

Še nekaj nasvetov

Gobe vedno čistimo tik pred pripravo – nikoli jih ne operemo vnaprej in pustimo stati.

Ne glede na metodo je ključno, da so pred kuhanjem dovolj suhe, saj le tako ohranijo čvrstost in okus.

Oglaševanje

Na koncu se torej odločitev skriva v ravnovesju: gobe lahko speremo, če je to potrebno, a vedno hitro in previdno. Najpomembnejše pa je, da ohranimo njihovo naravno teksturo in bogat okus, ki ga prinesejo vsaki jedi.

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: "Urška Klakočar Zupančič je vrgla nekaj v ventilator"

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih